Dzisiejszy wpis będzie trochę inny niż dotychczasowe. W przepis, który chciałabym wam polecić będą wplecione wspomnienia z weekendu który odbył się pod hasłem ROZSMAKUJ się w GDAŃSKU !
Muszę przyznać, że lubię obchodzić tą akcję promowania naszego pięknego miasta. Odwiedziłam z M kilka restauracji, barów i knajp biorących udział w imprezie. Jestem bogatsza o kilka inspiracji kulinarnych, które na pewno wykorzystam ku radości mojego mężczyzny. Ale nie tylko o jedzeniu chciałam napisać, moją uwagę przyciągną teatr uliczny, uwielbiam tego typu atrakcje.
Cukinia jest pyszna i delikatna. To warzywo pełne witamin i minerałów. Pomaga w odchudzaniu ponieważ jest lekka i w dużym procencie złożona z wody. Cukinia umożliwia ”detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych, ponieważ nie kumuluje metali ciężkich. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienne.
Muszę przyznać, że lubię obchodzić tą akcję promowania naszego pięknego miasta. Odwiedziłam z M kilka restauracji, barów i knajp biorących udział w imprezie. Jestem bogatsza o kilka inspiracji kulinarnych, które na pewno wykorzystam ku radości mojego mężczyzny. Ale nie tylko o jedzeniu chciałam napisać, moją uwagę przyciągną teatr uliczny, uwielbiam tego typu atrakcje.
Kolejnym etapem naszego weekendu był: Miejski Ogród Zoologiczny w Gdańsku - Oliwie. Byłam pozytywnie zaskoczona,że tak wiele zmian zaszło tam w tak krótkim czasie. Polecam wszystkim odwiedzającym Gdańsk aby koniecznie go zwiedzili !
Jednym słowem było cudownie :)
Składniki:
500 g cukinii
seler naciowy
100 g fety
300 g pomidorów
2 jajka
125 ml śmietany jogurtu greckiego
2 garście pestek słonecznika
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
100 g fety
300 g pomidorów
2 jajka
125 ml śmietany jogurtu greckiego
2 garście pestek słonecznika
sól
pieprz
słodka papryka
łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
trochę masła do wysmarowania formy
1-2 łyżki masła do polania cukinii trochę masła do wysmarowania formy
Sposób przyrządzenia:
Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na cztery plastry, polać roztopionym masłem i ułożyć w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym. Dodać seler naciowy pokrojony w kostkę i posiekany rozmaryn. Piec 15-20 minut w 200 stopniach C. Następnie wyjąć naczynie z pieca, posypać cukinię pokruszonym serem i odcedzonymi pomidorami (pomidory z puszki - kostka).
Jogurt Grecki wymieszać z jajkami, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę wylać na zapiekankę. Na wierzchu posypać ziarnami słonecznika (wcześniej uprażonymi) . Zapiekankę wstawić jeszcze raz do piekarnika i piec kolejne 20-30 minut.
Jogurt Grecki wymieszać z jajkami, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę wylać na zapiekankę. Na wierzchu posypać ziarnami słonecznika (wcześniej uprażonymi) . Zapiekankę wstawić jeszcze raz do piekarnika i piec kolejne 20-30 minut.
bon appetit
Do tak przygotowanej zapiekanki z cukinią przekonał się nawet mój M :)
Mniam! Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na rozdanie :) Będzie mi bardzo miło jeśli weźmiesz udział... :)
Zapowiada się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
dziękuje za pozdrowienia :)
UsuńO kurcze wygląda rewelacyjnie! Słonecznik zrobił swoje! :)
OdpowiedzUsuńto prawda słonecznik i rozmaryn dały dużo w tej potrawie :)
UsuńPyszna i zdrowa zapiekanka - tak jak lubię! :)
OdpowiedzUsuńfajne, naprawdę fajne :)
OdpowiedzUsuńrobiłam nie tak dawno, ale z mięsem mielonym, Twoja równie pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda na prawdę przepysznieee <3
OdpowiedzUsuńMNIAM!;*
Cukinie tak się da jeść :)
OdpowiedzUsuńEwentualnie świeżą z cytryną jako surówkę, ale to nie może być jej za dużo ;)
No i w ZOO było tylko słodkich małych stworzeń ^^ Tylko je zjeść :głodny:
szczególnie Surykatki ;)
UsuńCukinia zawsze spoko! :P
OdpowiedzUsuńAle fajnie, a mnie znowu ta akcja ominęła... :(
OdpowiedzUsuńI zoo :D <3
I cukinia <3
jesteś mega ;*