czwartek, 11 kwietnia 2013

Dodatki do łososia.

Dzisiejszy wpis będzie o dodatkach do łososia ale nie tylko, do innych potraw również. Pierwszym dzisiejszym dodatkiem jest zielone puree ziemniaczane. Jestem oczarowana jego smakiem, polecam jak najbardziej zwolennikom ziemniaków. Drugim dodatkiem do łososia, którego podałam jest masło smakowe w tym przypadku masło cytrynowe. Dodatki połączone z wędzonym łososiem i brokułami z prażonymi orzechami oraz słonecznikiem tworzą danie warte grzechu. 



Składniki na przepis podstawowy - puree ziemniaczane:
500 g ziemniaków
200 ml mleka
sól
starta gałka muszkatołowa
2 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować. Odcedzić, odparować i przecisnąć przez praskę (można zrobić to ubijakiem lub widelcem) do garnka. Zagotować mleko i dodawać małymi porcjami do ziemniaków cały czas mieszając drewnianą łyżką. Jeżeli zajdzie taka potrzeba dosoli. Przyprawić gałką muszkatołową. Na koniec mieszając dodawać masło w małych kawałeczkach.
Zielone puree ziemniaczane: Zmiksować na purre 50 g bardzo drobno posiekanego szpinaku ( dodałam mrożony w brykiecie) z 1 łyżką masła i dodać do purre ziemniaczanego. Do gotowego purre można również dodać posiekanych ziół. 

Składniki na masło cytrynowe: 
50 g solonego masła
1/2 soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
1 szczypta cukru
świeżo zmielony biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pozostawić masło w temperaturze pokojowe, aby zmiękło. Nie wolno rozpuszczać ! Dodać sok i skórkę cytryny do masła, wymieszać dokładnie wszystko widelcem. Dodać szczyptę cukru i zmielony biały pieprz cały czas mieszając. Kiedy masło będzie scalone z resztą składników, rozkładamy duży prostokątny kawałek przezroczystej folii i nakładamy na nim masło, rolujemy i szczelnie zakręcamy. Wkładamy do lodówki na 1-2 godz. Masło smakowe wyciągamy z lodówki 30 minut przed podaniem.

Z takimi dodatkami łosoś, który i tak sam w sobie jest cudowną potrawą staje się bardziej wyrazisty. Najlepszym tego dowodem i nagrodą dla mnie jest reakcja mojego mężczyzny, który za rybami nie przepada jednak bardzo mocno chwalił to danie, wręcz prosił o jeszcze :)
bon appetit




5 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieeee no ja nie mogę czytać Twoich przepisów...
    najchętniej wszystko bym zjadła... a to co związane z łososiem to w ilościach hurtowych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić taki obiad jak będziesz w PL , puree ziemniaczane ze szpinakiem jest obłędne ! :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)