Czekolada na gorąco czyli światowy dzień czekolady.

12 kwietnia światowym dniem czekolady. Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zaznać rozkoszy podniebienia. Chyba nie ma takiej osoby. czekolada jak najbardziej może dać taką rozkosz. W moim domu raczej sporadycznie je się słodycze, nie lubimy za bardzo słodkości z moim Michałem. Jednak gorąca czekolada, to co innego, tym bardziej jeżeli sama ją przygotowuję. Dzisiaj więc chcę Wam zaproponować czekoladę na gorąco z chili, cynamonem i pomarańczą.




Składniki:
300 ml mleka
6 łyżek śmietanki kremowej 30 % 
2 płaskie łyżki cukru pudru
kawałek papryki chili - do smaku
kawałek kory cynamonu
100 g  gorzkiej czekolady 
50 g gorzkiej czekolady pomarańczowej




Sposób przyrządzenia:
Do małego garnka wlać mleko, śmietankę, dodać cukier puder oraz papryczkę chili i korę cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, nie pozwolić aby się zagotowało. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać cały czas mieszając aż czekolada roztopi się. Możemy dodać chili i cynamon w proszku. Zagotować. Na koniec masę czekoladową miksujemy. Masa powinna być brązowa i gładka. Na koniec udekorowałam czekoladę na gorąco bitą śmietaną i płatkami chili.
bon appetit

Komentarze

  1. ojej, nie wiedziałam, że dziś dzień czeko! a nawet nie mam już żadnej w domu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i tradycji stało się zadość, a najlepsze że na jutro jeszcze zostało a Monia śmiga na uczelnię :>
    Pozdro dla wszystkich łasuchów i jak nie wiecie co by tu wszamać to macie w miarę prosty sposób na uczczenie dzisiejszego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sobotnie wspomnienie wczorajszych przysmaków zaowocowało powtórką z rozrywki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie moge sie doczekac kiedy mi zrobisz taka czekoladke hehe :))) mniam uwielbiam czekolade ;***

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! <3 Muszę spróbować z papryczką chili. Tylko lepiej dać chili świeżą czy suszoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja daje świeżą papryczkę chili i na koniec dodaje jeszcze trochę w proszku, można wsypać też płatki chili ja ich użyłam do czekolady jak i na bitą śmietanę do przystrojenia :)

      polecam i życzę smacznego :)

      Usuń
  6. A zdjęcia robisz sama? bo są świetne. Już na zdjęciach wszystko co przyrządzasz wygląda apetycznie, co dopiero musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa :)
      Tak zdjęcia robię sama, staram się uchwycić to co najlepsze w potrawach, które przyrządzam i miło,że mi się to udaje :)

      Usuń
  7. Witam Cię Moniko, znowu trafiłam na blog z pięknymi zdjęciami !
    Fajnie, że mnie odwiedziłaś :-) A choć Dzień Czekolady minął już - ja sobie dzisiaj taką zrobię - tylko bez śmietany :-(
    Miłego tygodnia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje bardzo za ciepłe słowa :)
      bardzo mi miło.

      smacznego ! ;)

      Usuń
  8. mniammm! wygląda przepysznie ; ))
    taką bym teraz wypiła

    OdpowiedzUsuń
  9. ide po czekoladę! takiego smaka mi narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)