sobota, 23 marca 2013

Placek po węgiersku

DZISIEJSZA PROPOZYCJA TO PLACEK PO WĘGIERSKU INACZEJ TEŻ PLACEK PO CYGAŃSKU :)

Składniki na sos:
0,5 kg mięsa wieprzowego
5 - 6 pieczarek
suszone grzyby leśne (moczymy w wodzie aby były miękkie)
2 papryki
1 cebula
kwaśna śmietana
sól, pieprz, przyprawa do gulaszu ja dodaje również 18 ziół Ojca Mateusza do mięsa.
czerwona papryka w proszku (słodka)
czerwona fasola może być również kukurydza lub bez tych dodaktów(puszka)
olej
woda ( ja dodałam również wodę z moczonych wcześniej grzybów)
oraz na placki ziemniaczane:
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
1-2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz

Mięso kroimy w małą kostkęi przyprawiamy przyprawą do gulaszu odstawiamy na 20 minut niech przejdzie smakiem przypraw. Następnie podsmażamy na patelni z olejem. Kroimy paprykę, pieczarki,grzyby (wcześniej namoczone) cebulę i każdy składnik podsmażamy na tej samej patelni. Wszystko wrzucamy do garnka, dolewamy wodę(ewentualnie woda z grzybów, tyle aby wszystko zakryła) i gotujemy (ok 1-1,5 godz). Gdy mięso stanie się miękkie - doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku. Można dodać także fasolę czerwoną lub kukurydzę. Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę, delikatnie solimy i pieprzymy. Smażymy placki na rozgrzanej patelni, odkładamy na ręcznik papierowy. Po odsączeniu z oleju, placek przekładamy na talerz a na górę dodajemy sos. Dekorujemy 1 łyżeczką kwaśniej śmietany.
bon appetit


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)