Głównym 'bohaterem' tego wpisu będzie pierś z kurczaka podana w sosie pomarańczowym,czyli coś wyrafinowanego na romantyczną kolację we dwoje. Niesamowite doznania smakowe, na prawdę warto, polecam !
Składniki:
dwie piersi z kurczaka
4 pomarańcze
4 łyżki masła
płaska łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
gałązka rozmarynu
sposób przyrządzenia:
mięso myjemy, osuszamy i kroimy w filety o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozbijamy najlepiej dłonią, solimy i pieprzymy następnie odstawiamy na bok.
Pomarańcze szorujemy pod wrzącą wodą i obieramy cienko, tak aby jak najmniej skrawać białą warstwę. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, kolejne dwie filetujemy w półksiężyce (oddzielamy błonę od miąższu)
Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła i smażymy na dużym ogniu filety. Dodajemy do nich gałązkę rozmarynu.
Do drugiej patelni wlewamy sok pomarańczowy, gotujemy przez chwilę, dodajemy cukier, odrobinę soli i pierzu, następnie pokrojoną skórkę pomarańczową i smażymy 2-4 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie do sosu dodajemy 3 łyżki masła, cały czas mieszamy, sos dzięki masłu zgęstnieje.
Usmażone filety układamy na talerzach, polewamy sosem i dekorujemy kawałkami wcześniej przygotowanych pomarańczy. Podajemy z ryżem w moim przypadku jest to ryż dziki&parboiled oraz sałatka.
Składniki:
dwie piersi z kurczaka
4 pomarańcze
4 łyżki masła
płaska łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
gałązka rozmarynu
sposób przyrządzenia:
mięso myjemy, osuszamy i kroimy w filety o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozbijamy najlepiej dłonią, solimy i pieprzymy następnie odstawiamy na bok.
Pomarańcze szorujemy pod wrzącą wodą i obieramy cienko, tak aby jak najmniej skrawać białą warstwę. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, kolejne dwie filetujemy w półksiężyce (oddzielamy błonę od miąższu)
Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła i smażymy na dużym ogniu filety. Dodajemy do nich gałązkę rozmarynu.
Do drugiej patelni wlewamy sok pomarańczowy, gotujemy przez chwilę, dodajemy cukier, odrobinę soli i pierzu, następnie pokrojoną skórkę pomarańczową i smażymy 2-4 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie do sosu dodajemy 3 łyżki masła, cały czas mieszamy, sos dzięki masłu zgęstnieje.
Usmażone filety układamy na talerzach, polewamy sosem i dekorujemy kawałkami wcześniej przygotowanych pomarańczy. Podajemy z ryżem w moim przypadku jest to ryż dziki&parboiled oraz sałatka.
bon appetit
Mniam, to było pyszne i polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńNie żeby reszta pyszna nie była ;)
no ja myślę ! ;)
UsuńWygląda super - nie przepadam za mięsem na słodko, ale taką pomarańczową wersję kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńo dziwo nie jest, to aż takie słodkie jak myślałam,że będzie, My raczej sporadycznie jadamy coś słodkiego. ma fajny kremowy smak w sumie to ciężko mi jest opisać doznania po spróbowaniu tego sosu jedno co mogę napisać to że jest wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńsałatka <3 wino <3
OdpowiedzUsuńciekawy sos... i jak ładnie ryż podany :)
wygląda mega smakowicie !
sos rozkoszą dla podniebienia !
Usuńmmm na pewno jest pyszne! muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńwww.mojezycie-przedslubem.blogspot.com
myślisz, że zamiast kurczaka może być indyk?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że tak :)
Usuńmięso z indyka jest jeszcze delikatniejsze niż z kurczaka więc jak najbardziej się nadaje :)
koniecznie napisz jak Ci wyszło i smakowało ;)
jest już zdjęcie na blogu :) bardzo bardzo smaczne :)
Usuńwidziałam już wszystkie pyszności, które przyrządziłaś :) cieszę się, że smakowało :)
Usuńpisząc "oliwa" masz na myśli olej, czy też oliwę z oliwek? ;)
OdpowiedzUsuńa gdyby zamiast rozmarynu dodać bazylię (coś innego?) --> rozmaryn ciężko dostać, a świeży to już w ogóle :(
dzięki za radę ;)
zaraz zabieram sie do gotowania :)
pozdrawiam,
marba
Marba moje niedopatrzenie oczywiście oliwę z oliwek :)
Usuńjeżeli nie masz rozmarynu nic nie szkodzi po prostu zrób kurczaka bez dodatków ew. może być suszony ;)
Rozmaryn w tym daniu ma dodać aromatu smażonemu kurczakowi :) bez niego tez spokojnie się obejdzie.
smacznego :)
pozdrawiam.
dzięki ;)
Usuńa danie (mimo że bez rozmarynu) było pyszne!!!! Ten sos!!!! :)
pozdrawiam
cieszę się, że smakowało :)
Usuńa mi nie smakowalo jakies gorzkie wyszlo ale kurczaczek sam pycha:)
OdpowiedzUsuń