piątek, 22 marca 2013

Pierś z kurczaka w aksamitnym sosie pomarańczowym



Głównym 'bohaterem' tego wpisu będzie pierś z kurczaka podana w sosie pomarańczowym,czyli coś wyrafinowanego na romantyczną kolację we dwoje. Niesamowite doznania smakowe, na prawdę warto, polecam ! 

Składniki:
dwie piersi z kurczaka
4 pomarańcze
4 łyżki masła 
płaska łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
gałązka rozmarynu

sposób przyrządzenia:
mięso myjemy, osuszamy i kroimy w filety o grubości ok 1,5 cm. Lekko rozbijamy najlepiej dłonią, solimy i pieprzymy następnie odstawiamy na bok.
Pomarańcze szorujemy pod wrzącą wodą i obieramy cienko, tak aby jak najmniej skrawać białą warstwę. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok, kolejne dwie filetujemy w półksiężyce (oddzielamy błonę od miąższu)
Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę i łyżkę masła i smażymy na dużym ogniu filety. Dodajemy do nich gałązkę rozmarynu.
Do drugiej patelni wlewamy sok pomarańczowy, gotujemy przez chwilę, dodajemy cukier, odrobinę soli i pierzu, następnie pokrojoną skórkę pomarańczową i smażymy 2-4 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie do sosu dodajemy 3 łyżki masła, cały czas mieszamy, sos dzięki masłu zgęstnieje.
Usmażone filety układamy na talerzach, polewamy sosem i dekorujemy kawałkami wcześniej przygotowanych pomarańczy. Podajemy z ryżem w moim przypadku jest to ryż dziki&parboiled oraz sałatka.
bon appetit




16 komentarzy:

  1. Mniam, to było pyszne i polecam wszystkim :)

    Nie żeby reszta pyszna nie była ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super - nie przepadam za mięsem na słodko, ale taką pomarańczową wersję kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o dziwo nie jest, to aż takie słodkie jak myślałam,że będzie, My raczej sporadycznie jadamy coś słodkiego. ma fajny kremowy smak w sumie to ciężko mi jest opisać doznania po spróbowaniu tego sosu jedno co mogę napisać to że jest wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sałatka <3 wino <3
    ciekawy sos... i jak ładnie ryż podany :)
    wygląda mega smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm na pewno jest pyszne! muszę spróbować.

    www.mojezycie-przedslubem.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. myślisz, że zamiast kurczaka może być indyk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że tak :)

      mięso z indyka jest jeszcze delikatniejsze niż z kurczaka więc jak najbardziej się nadaje :)

      koniecznie napisz jak Ci wyszło i smakowało ;)

      Usuń
    2. jest już zdjęcie na blogu :) bardzo bardzo smaczne :)

      Usuń
    3. widziałam już wszystkie pyszności, które przyrządziłaś :) cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  7. pisząc "oliwa" masz na myśli olej, czy też oliwę z oliwek? ;)

    a gdyby zamiast rozmarynu dodać bazylię (coś innego?) --> rozmaryn ciężko dostać, a świeży to już w ogóle :(

    dzięki za radę ;)
    zaraz zabieram sie do gotowania :)

    pozdrawiam,
    marba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marba moje niedopatrzenie oczywiście oliwę z oliwek :)

      jeżeli nie masz rozmarynu nic nie szkodzi po prostu zrób kurczaka bez dodatków ew. może być suszony ;)
      Rozmaryn w tym daniu ma dodać aromatu smażonemu kurczakowi :) bez niego tez spokojnie się obejdzie.

      smacznego :)

      pozdrawiam.

      Usuń
    2. dzięki ;)
      a danie (mimo że bez rozmarynu) było pyszne!!!! Ten sos!!!! :)

      pozdrawiam

      Usuń
    3. cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
  8. a mi nie smakowalo jakies gorzkie wyszlo ale kurczaczek sam pycha:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)